GMINA WILKÓW Gmina Wilków
KALENDARIUM
Dziś jest: niedziela, 24-10-2021
Imieniny: Arety, Marty, Marcina

Oświadczenie Wojewody Opolskiego dot. niekontrolowalnych zrzutów wody ze zbiorników czeskich

W związku z podanymi przez jedną z komercyjnych stacji telewizyjnych informacją dotyczącą niekontrolowalnych  zrzutów  wody  ze  zbiorników  czeskich,  które  mogą  zagrażać  bezpieczeństwu Opolszczyzny  w  postaci  dużej  fali  powodziowej,  demontuję  tę  wiadomość. Informacje  zweryfikowałem  w  Zarządzie  Państwowego  Gospodarstwa  Wodnego  Wody  Polskie. PGW  Wody  Polskie  oraz  Regionalny  Zarząd  Gospodarki  Wodnej  w  Gliwicach,  które  są  w  stałym kontakcie ze stroną czeską.

Jednocześnie  potwierdzam,  iż  są  zrzuty  ze  zbiorników  czeskich  ale  w  ilości  niezagrażającej bezpieczeństwu  powodziowemu  Opolszczyzny.  Stany  wód  w  regionie  przygranicznym  z  Republiką Czech, wykazują na wodowskazach, że ich poziom opada.

Dementuję  zatem  informacje  medialne  o  rzekomym  zagrożeniu  powodzią  na  terenie Opolszczyzny.

Wojewoda Opolski
Adrian Czubak

Projekt i realizacja: © 2011-2021 netkoncept.com - skycms Polityka prywatności Deklaracja dostępności